Przepis na langosze
Składniki:
90 dag mąki tortowej
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
350 ml mleka
1 łyżka cukru
50 g drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj ciepłe mleko. Odstaw rozczyn na ok. 15 min. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz rozczyn. Wymieszaj składniki, po czym dodaj jajka oraz śmietanę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok. 30 min.) i wstaw na dobę do lodówki (!) Wyrośnięte ciasto wyjmij z lodówki w celu "ocieplenia" - doprowadzenia go to temp. pokojowej). Na dużej patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na ok. 12 części. Z każdej części uformuj w dłoniach możliwie okrągły placek wielkości talerza i smaż na gorącym oleju z obu stron.
Smacznego! (PL) Dobrou chuť ! (CZ) Dobrú chuť ! (SK) Jó étvágyat kívánunk! (HU)
Dziś z Visegrad coetus udamy się w kulinarne zakątki węgierskich smaków. Poznajmy tradycyjny węgierski lángos!
Langosze są węgierskimi smażonymi plackami z ciasta drożdżowego, często podawanymi z syropem czosnkowym lub masłem czosnkowym, kwaśną śmietaną i startym serem żółtym.
Słowo langosz pochodzi od węgierskiego słowa láng - oznaczającego płomień. Zgodnie z oryginalną recepturą, placki musiały być pieczone bezpośrednio nad ogniem (płomieniem). Niegdyś głównym składnikiem langoszy było ciasto chlebowe. Stąd langosze podawano na śniadanie w dni, kiedy gospodarze przygotowywali również chleby.
Wybierz język:
TRONA GŁÓWNA
WESPRZYJ NAS I PRZEKAŻ DAROWIZNĘ!
Numer konta:
19 1600 1462 1828 2254 4000 0001
Odwiedź Visegrad coetus Association również na: