STRONA GŁÓWNA

Langosz (węg. lángos, słow. langoš)

  Dziś z Visegrad coetus udamy się w kulinarne zakątki węgierskich smaków. Poznajmy tradycyjny węgierski lángos!

  Langosze są węgierskimi smażonymi plackami z ciasta drożdżowego, często podawanymi z syropem czosnkowym lub masłem czosnkowym, kwaśną śmietaną i startym serem żółtym.

  Słowo langosz pochodzi od węgierskiego słowa láng - oznaczającego płomień. Zgodnie z oryginalną recepturą, placki musiały być pieczone bezpośrednio nad ogniem (płomieniem). Niegdyś głównym składnikiem langoszy było ciasto chlebowe. Stąd langosze podawano na śniadanie w dni, kiedy gospodarze przygotowywali również chleby. 

 

09 stycznia 2019

Przepis na langosze

Składniki:

90 dag mąki tortowej

2 jajka

250 ml kwaśnej śmietany

350 ml mleka

1 łyżka cukru

50 g drożdży

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj ciepłe mleko. Odstaw rozczyn na ok. 15 min. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz rozczyn. Wymieszaj składniki, po czym dodaj jajka oraz śmietanę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok. 30 min.) i wstaw na dobę do lodówki (!) Wyrośnięte ciasto wyjmij z lodówki w celu "ocieplenia" - doprowadzenia go to temp. pokojowej).  Na dużej patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na ok. 12 części. Z każdej części uformuj w dłoniach możliwie okrągły placek wielkości talerza i smaż na gorącym oleju z obu stron.

 

        Smacznego! (PL) Dobrou chuť ! (CZ) Dobrú chuť ! (SK) Jó étvágyat kívánunk! (HU)

Odwiedź Visegrad coetus Association również na:

 

 

 

 

 

wegry

 

 




Handlowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VSS

 

WESPRZYJ NAS I PRZEKAŻ DAROWIZNĘ!

Numer konta:

19 1600 1462 1828 2254 4000 0001